Svenska Clydesdale och Shirehästföreningen


Clydesdalehästen

Clydesdale är en stor kallblodshäst som väger runt 900 kg och blir omkring 170 cm hög.

Den har ofta stora vita tecken i huvudet, på benen och gärna även på magen.

Rasen har ett lugnt temperament, utan att för den skull vara tråkig. Den är arbetsvillig, lättlärd och gör alltid sitt bästa.

Rasstandard


Färg: Svart, svartbrun, brun, fux och brunskimmel samt stickelhårig.  Alla tecken tillåtna, även stora fläckar på magen.


Storlek: Mankhöjd mellan 163 - 165 bcm för fullvuxna ston och 164-173 cm för fullvuxna hingstar. Genomsnittet ligger på 167 cm.


Vikt: Mellan 800-1000 kg.


Temperament: Lugnt och fogligt, men ändå entusiastisk och arbetsvillig.


Huvud: Stort och långt huvud, med rak nosprofil som övergår i konvex över mulen.


Hals: Lång och muskulös hals, som är brett ansatt.


Rygg: Markerad manke med en kort och något konkav rygg.


Ben: Smala men starka ben. Rikligt med hovskägg, som börjar vid hästens knä. Strukturen på hovskägget får inte vara grovt, utan mjuk likt silke.


Hovar: Ska vara runda och öppna. Hovarnas placering ska vara brett ifrån varandra. hovens kvalité ska vara tålig och strålen välutvecklad.

Sjukdomar

Vi går igenom de vanligaste sjukdomarna och vad du kan tänka på, när det gäller tunga kallblod, så som Clydesdale..

Till sidan med sjudomar.

En skotsk hästras med anor från början av 1700-talet.

Historia

Clydesdalerasen har sitt ursprung i Lanarkshire i Skottland, vilket tidigare hette just Clydesdale.

Rasen grundades mellan 1715 och 1720, när den sjätte hertig av Hamilton, John Paterson,  importerade Flamländska hästar för att förbättra och öka storleken på de inhemska draghästarna.


Rasen avlades för detta område och har senare blivit en tung dragare för stadsbruk. Under 1800-talet var denna ras mycket lik shirehästen, men började i slutet av 1870-talet gå sin egen väg och därmed fick rasen också en egen stambok år 1877.


I hertigskapet Hamilton fortsatte aveln av Clydesdalehästar av Lawrence Drew, som var tillsynsman hos den elfte hertigen av Hamilton, och hans vän David Riddell. För att försöka förbättra rasen användes de återstående exemplaren av den idag utdöda rasen Old English Black. För att nå bästa avelsresultat lät Drew och Riddell betäcka de bästa stona från Princelinjen med hingstar från Darnleylinjen och tvärtom. David Riddell satsade även på att exportera rasen, och blev därmed en av de första att exportera Clydesdalehästar runt om i världen.


År 1883 grundande Vännerna Drew och Riddell "Clydesdale Horse Society". Detta blev ett avelssällskap som motsatte sig den officiella stamboken som öppnats fem år tidigare.Trots herrarnas framgångsrika avelsresultat med hingstarna Prince of Wales och Darnley, blev det ändå hingsten Glancer 335 som anses vara stamfader till dagens Clydesdale. Glancer var direkt ättling till de hästar som importerades i början av 1700-talet av John Paterson.


Enligt Clydesdale Horse Society är Clydesdale en ”praktfull häst med en pompös, kraftfull hållning och en hög rörelseaktion som ger den en enastående elegans bland draghästar”. Viktigare är att den avlas för sina starka och sunda hovar och ben. Hovar som klarar av att gå på hårda gator. De passar mindre bra framför plogen, eftersom de får det trångt i fårorna.


Vid denna tidpunkt fanns det ca 140 000 registrerade Clydesdaleshästar i Scottland. Som mest exporterades ca 1600 hingstar från Scottland, vilket skedde år 1911. I England blev rasen populär till att transportera kol, varpå de flesta exporter gick till England, men även Australien och Nya Zeeland var flitiga importörer. Hur många individer som fanns i resterande världen är okänt, men antalet hästar minskade drastiskt under andra världskriget, då många hästar togs som krigsbyten eller dödades. Under 40-talet mekaniserades jordbruken kraftigt, vilket gjorde att hästens betydelse i jordbruket minskade. Detta resulterade i att det endast fanns 80 registrerade Clydesdaleshästar i hela England år 1949.


År 1975 fanns det så få individer, att rasen skrevs in i "Rare Breed Trust Survival" varpå rasen räddades. Idag finns det ca 5000 registrerade individer i världen och antalet stiger kraftigt. Bara i USA föds det ca 600 föl per år. I Sverige är populationen ännu väldigt liten, men på frammarsch. Vi har idag ca 20 registrerade Clydesdaleshästar.


Runt om i världen finns det i dag ca 100 registrerade hingstar. Sedan 1982 har Clydesdale Horse Society, i syfte att hjälpa till med förbättringen av rasen, delat ut priset "Premium Award" till hingstar som används i aveln. Maximalt kan priset tilldelas 16 hingstar per år, vilket sker vid den årliga hingstvisningen National Stallion Show.


Clydesdalen är skottarnas motsvarighet till engelskmännens Shirehäst. Periodvis har man korsat in Shire i Clydesdalen och tvärt om, för att få till förbättringar av respektive ras i olika avseenden.


Rasen är den mest framgångsrika av de tunga kallbloden och finns idag i Tyskland, Ryssland, Japan, Sydafrika, Canada, USA, Nya Zeeland och Australien, där den betecknas som ”rasen som byggde upp Australien”. Idag används den mest som familjehäst, men på vissa håll i världen även som bryggarhäst, driva boskap på prärien och för timmertransporter. Andra användningsområden är shower, tornerspel,  körning, utställning samt skog- och jordbruksarbete.

Lina Runander

Konkta oss

Mail: info@svenskashire.com

Bankgiro: 516-5840.

Föreningens adress:

Svenska Clydesdale och Shirehästföreningen

c/o Therese Karlsson

Jäders Åsby Karinsbacke 1, 635 05 Eskilstuna

Ordförande Therese Karlsson:

Mail: theresekarlsson27@hotmail.com

Tel: 0702-430 651

© Svenska Shirehästföreningen