Svenska Shirehästföreningen

För Shire- och Clydesdalehästen

 

Utställning och Premiering

 

RIKS 2019 blir den 20 juli i Halmstad

Mer info kommer.

 

Utställning på Grevagården 8 september.

Svenska fjordhästföreningen anordnar en officiell utställning på Grevagården den 8 september där Shire och Clydesdale är välkomna att deltagar. Men info finns på deras hemsida.

 

Svenska Hästavelsförbundets premieringar

Tänk även på att Shire och Clydesdal kan deltaga vid de premieringstillfällen som Svenska Hästavelsförbundet anordnar. För mer information, se Svenska Hästavelsförbundets hemsida.

 

Svenska Hästavelsförbundets avelsvärdering för hingst 2019

3 mars på Gotland, 13 april i Luleå, 18 april på Wången och 28 april i Skara. För mer info se Svenska hästavelsförbundets hemsida.

Oavsett om du har sto, föl, hingst eller vallack, är du välkommen att ställa ut din häst.

Hur fungerar ett RIKS

Det är mycket att tänka på och förbererda inför deltagande i RIKS. Här kommer lite tips och trixs hur du får till en trevlig visning både för dig, hästen och för åskådarna.

 

Anmälan

Ta kontakt med Shirehästföreningen vilka har alla nödvändiga blanketter/all info.

 

Vad ska man tänka på inför Riks

Uppstallningsmöjligheter, finns strö/foder? Hur ser tvättmöjligheter för häst ut? Har du hästägarförsäkran klar? Är din Shire/Clydesdale registrerad?

 

Förberedelse av häst

Hästen ska visas i bästa tänkbara skick vilket innebär att den ska vara ren, välverkad alternativt skodd, samt flätad. Hästen ska vara hanterbar. Tvätta man och svans sista gången ett par dagar innan då det ger tid för tagelhåren att återfettas för att det ska gå lättare att fläta. Kom ihåg att ta med all utrustning som du behöver för att få hästen fin. Har du ett flätset?

 

På plats

Gå till sekretariatet och anmäl din häst innan urlastning. Sekretariatet hjälper dig att finna din stallplats och delar ut nummerbrickor som hästen ska bära på huvudlaget. Det finns ofta möjlighet att komma en dag innan. Du och din häst/hästar bör vara klara ca 15 minuter innan en klass börjar, så planera tiden. Naturligtvis har du tvättat hästen innan utställningen men många föredrar att tvätta ben och hovskägg en sista gång på plats, för att få ett skimrande luftigt utseende. Undvik att använda glansmedel tills hästen är helt färdigflätad och klar. Hästen flätas i flätset som finns att köpas bland annat i England alt tillverkas själv. Färgerna kan du kombinera ihop själv. Vill du ha hjälp med att fläta hästen inför utställning, tag kontakt med Shirehästföreningen.

 

Utrustning

Hästen ska visas i godkänt huvudlag/visningsgrimma. Ston som är två år och äldre måste visas med bett. Hingstar måste ha bett från ett års ålder och uppåt, vilket gäller även valacker. Föl kan visas i grimma. Hingstar kan ha ett ”belly band” som är en inspänningsgjord.

Du ska vara trevligt klädd när du visar häst. Ofta finns ett pris för bäst klädda utställare. Reklam och egen logga är ej godkänt att bära under visning. Vid ridklasser ska hjälm bäras, liksom att det bör användas vid visning av hingst.

 

Bedömningen

Hästen visas i skritt och trav på rakt spår. Den ska även backas några steg efter traven. I skritt hålles hästens ledtygel i två händer, vid trav enbart i höger hand. Hästen ska klara av att stå still under exteriörbedömningen. Vid vändningar ska man vända hästen ifrån sig.

 

Klasser och Priser

Se propositionen för klassindelningen. Klassvinnarna i respektive ras gör upp om Bästa föl, Bästa sto, Bästa valack och Bästa hingst. Dessa gör sedan gör upp om Bäst i Ras, vilket sedan blir BEST IN SHOW samt Reserv BEST IN SHOW. Registrerade hästar med okänd härstamning kan ej vara med och tävla i Bäst i Ras och Bäst in Show. Ridklasserna är utöver dessa nämnda klasser. Det utses även Bäst visade ekipage och Bäst klädda utställare.

 

Det viktigaste är att komma till platsen med ett gott humör och ha roligt.

LYCKA TILL!

Konkta oss

Mail: info@svenskashire.com

Bankgiro: 516-5840.

Föreningens adress:

Svenska Shirehästföreningen

c/o Therese Karlsson

Jäders Åsby Karinsbacke 1, 635 05 Eskilstuna

Ordförande Therese Karlsson:

Mail: theresekarlsson27@hotmail.com

Tel: 0702-430 651

© Svenska Shirehästföreningen