Svenska Clydesdale och ShirehästföreningenFölregistrering

Det är en hel del saker att tänka på när man skall registrera sitt föl. Här nedan följer instruktioner hur det går till. Skulle det uppstå problem är ni alltid välkomna att ringa föreningen för hjälp och rådgivning.

För att kunna få en registrering och ett godkänt EU pass på din häst skall du skicka följande saker:

* DNA analys

* Konturdiagram

* Betäckningsrapport

* Chip-rapport och överblivna chip-remsor.


Detta skickas till:

Svenska Hästavelsförbundet

Box 314

532 24 SKARA

Betäckningsrapport

Du skall ha en betäckningsrapport från hingsthållaren. Detta är ett papper som hingsthållaren har fyllt i med all information om ditt sto och vilka dagar som ditt sto är betäckt samt med vilken hingst hon är betäckt med.


När du hämtade ditt sto fick du kanske en kvittens på betäckningen och då ska du skicka in den till hingsthållaren när du fått föl. Sedan skickar hingsthållaren ut betäckningsrapporten till dig.

30 september - sista datum för rapportering av årets betäckningar


Den sista september är sista dag för rapportering av årets betäckningar till Svenska Hästavelsförbundet. Poststämpel gäller. Då förseningsavgifterna är avskaffade, är den 30 september det absolut sista rapporteringsdatumet. Rapportering poststämplad efter 30 september accepteras inte.


Som hingst-ägare rapporterar du betäckningar.

Som sto-ägare rapporterar du resultatet av betäckningen, dvs föl eller inte föl.

Mer info om hur du rapporterar, finner du under Hästavelsförbundets sida om avel.

Konturdiagram

Hästen ska ha ett konturdiagram ifyllt, vilket görs av godkända ID- kontrollanter och sådana hittar du genom att gå in på www.svehast.se,  klicka under hästpass. Här hittar du både ID- kontrollanter och chip-märkare.


Ett konturdiagram är en avritning av hästen och alla dess tecken och virvlar.


Chip-märkning

Från och med 1 juli 2009 har EU infört lag om att alla hästar måste chip-märkas. Ofta kan idkontrollanten även utföra chipmärkningen. Du behöver inte ha något förberett material för detta, utan den person som utför chipmärkningen har med allt som behövs.

Vid frågor om fölregistrering, ring Hästavelsförbundet på tel 0511-441 881 mån – fre 09.00-12.00.

DNA-analys


Först och främst så behöver du ta en DNA-analys på ditt föl, vare sig det är ett hingstföl eller stoföl. Med denna analys görs en härstamningskontroll där man ser om fölet har rätt föräldrar. Gör detta gärna ganska tidigt på ditt föl, eftersom det kan ta ett bra tag innan du får resultatet och tänk på att du inte kan få ut något pass förrän detta är gjort.


Du kan ringa till din veterinär eller till någon godkänd ID- kontrollant för att få detta gjort och då har de ofta själv med sig material för detta. Be personen som utför testet att kryssa i rutan för härstamningskontroll.

För att själv beställa hem DNA-påsar och blanketter ringer du till SLU, 018-67 10 00 och ber att få prata med någon på laboratoriet som har hand om DNA på häst. SLU skickar  sedan materialet hem till dig.


Om det skulle dröja med resultatet, kan du ringa och fråga vad det beror på. Det kan vara så att föräldrarna inte är inlagda i databasen. Om du använder godkänd hingst från Sverige finns den alltid med, men det vara något annat som inte stämmer.


Om du har ett sto som är väldigt gammal finns hon kanske inte med, varpå du då måste  ta DNA även på henne. En härstamningskontroll kräver att DNA kan jämföras med båda föräldrarna. Ett tips är att kolla upp detta innan man tar DNA på fölet. Om mamman inte finns med, kan man ta det samtidigt med fölet och sparar därigenom pengar. För att undersöka att mamman finns med, ring 018-67 10 00 och be om att få prata med de som har hand om DNA på häst, tala sedan om vad det gäller och uppge mammans fullaständiga namn och ägaruppgifter. Om du behöver ta DNA på mamman skall inte härstamningskontroll-rutan kryssas i, eftersom det inte är hon jämte sina föräldrar som skall kollas. Rutan som då kryssas i heter ID- kontroll genom DNA.

Konkta oss

Mail: info@svenskashire.com

Bankgiro: 516-5840.

Föreningens adress:

Svenska Clydesdale och Shirehästföreningen

c/o Therese Karlsson

Jäders Åsby Karinsbacke 1, 635 05 Eskilstuna

Ordförande Therese Karlsson:

Mail: theresekarlsson27@hotmail.com

Tel: 0702-430 651

© Svenska Shirehästföreningen